Roman

 

In april 2024 wordt  mijn eerste roman 'Blauwblomme' uitgegeven door Elikser uit Leeuwarden.

Blauwblomme is een familieroman die zich aan het begin van de vorige eeuw grotendeels afspeelt in Leens,  een dorp in  het noorden van de provincie Groningen.  Een van de hoofdpersonages is Tebien Brian. Zij  krijgt  op jonge leeftijd  al  veel te verwerken. 

Op negenjarige leeftijd moet ze als oudste van vier kinderen de huishoudelijke taken overnemen nadat haar moeder is overleden.

Het leven op het Groningerland is hard, de armoede groot. Over verdriet en gemis wordt gezwegen. Tebien zet de schouders eronder, haar kinderlijke kwetsbaarheid wordt haar kracht. Als ze bijna zestien is valt ze voor de charmes van de Belgische soldaat  Alberic Desmandt. Hij is  aan het begin van de Eerste  Wereldoorlog gevlucht naar Nederland  en  vindt als vlaswerker tijdelijk  werk  in de vlasfabriek van Leens.

Er ontstaat tussen Tebien en Alberic, die veertien jaar ouder is dan zij, een geheime liefdesrelatie. Een affaire die ze niet verborgen kunnen houden en die voor hen allebei de nodige gevolgen zal hebben ...